19/5/2021

Hoe stel je het perfecte team samen? Een team dat optimale resultaten en doelstellingen realiseert? Lange tijd werd gedacht dat wanneer men kandidaten selecteert met de hoogste cijfers van de meest gerenommeerde universiteiten het wel goed zou komen met de teamresultaten. De opvatting dat diploma’s, cijferlijsten en opleidingsinstituten met een bepaalde naam garant staan voor werknemers die superresultaten neerzetten is nog steeds dominant in grote delen van de wereld waaronder Nederland. Steeds meer bedrijven begrijpen gelukkig dat deze opvatting schadelijk kan zijn voor de samenstelling van een team en uiteindelijk he bedrijfsresultaat. 

Er is geen correlatie tussen opleidingsniveau en het succes van een team (lees bijvoorbeeld The End of Average van Todd Rose). In 1981 bracht Meredith Belbin het boek Management Teams uit waarin hij acht (later negen) verschillende teamrollen in beschrijft. Acht unieke teamrollen die-wanneer optimaal vervuld-bijdragen aan het succes van een team. 

In bijna alle vacatures valt te lezen dat bedrijven op zoek zijn naar team players. Toch worden leerlingen in het Nederlandse onderwijs nog voornamelijk beoordeeld op hun individuele prestaties. Als het de bedoeling is van het Nederlandse onderwijs om leerlingen op te leiden voor de arbeidsmarkt, dan wordt het hoog tijd dat samenwerken in teams ook meegenomen wordt in de ontwikkeling en beoordeling van leerlingen.

Samen met Nigel Belbin die in 1987 samen met z’n vader het bedrijf Belbin oprichtte bespreek ik welke bijdrage de teamrollen van Belbin zouden kunnen leveren aan het onderwijs.