In deze podcastserie duiken we in het leven van de illustere Japanse onderwijskunstenaar Toshiro Kanamori. Kanamori veroverde wereldwijde de harten van duizenden onderwijzers met de documentaire Children full of life die in 2003 werd uitgebracht. Goed onderwijs bestaat voor Kanamori niet alleen uit het onderwijzen van taal, rekenen en andere basisvakken, maar ook het het onderwijzen van sociaal-emotionele vaardigheden. Kanamori zag zijn klas als een minisamenleving en hij had de eervolle taak om deze samenleving volgens zijn idealen te laten functionerenen waarbij empathie, harmonie, liefde en respect voor medemens en de natuur centraal stonden. Ik wil meer weten over deze onderwijslegende en in deze podcast spreek ik met mensen die hem persoonlijk hebben gekend of zijn levenslessen toepassen in hun eigen onderwijspraktijk. Ga mee met mij op ontdekkingsreis en laat je verwonderen door de mooie en ontroerende levenslessen van meester Kanamori.

In deze aflevering praat ik met Marcel van Herpen, pedagoog, schrijver, spreker, trainer, interviewer, podcastmaker en bovenal docent in hart en nieren. Marcel heeft Kanamori van dichtbij meegemaakt. In 2006 zocht hij de meester op in Kanazawi, Japan. Hij was die eerste Europeaan die ooit voet zette in het klaslokaal van Kanamori. Marcel vertelt over deze ontmoeting, over hoe het hem raakte en het voelde alsof hij in de documentaire zat. Hij vertelt over de impact die Kanamori heeft op kinderen én docenten, want Kanamori is ook op bezoek geweest in Nederland. Welke lessen kan het Nederlandse onderwijs leren van Meester Kanamori. Ik laat u niet langer in spanning. Ik wens u veel luisterplezier.