Door Thijmen Sprakel
Docent en redacteur EduKitchen.nl

Inleiding
Vandaag (17/4) zijn mijn zoon (8) en ik naar het Belasting & Douane museum in Rotterdam geweest. Het was verrassend leuk. Het woord belasting associeer ik automatisch met die blauwe envelop waar ik doorgaans niet naar uitkijk. Het is een mooi museum en origineel en kindvriendelijk ingericht. In het museum hing deze infographic van de miljoenennota 2017. 

IMG_9863
Deze infographic deed mij er weer aan herinneren dat het onderwijs deel uitmaakt van een groter geheel. Ik sta volledig achter de acties voor loonstijgingen in het primair onderwijs (po). De grootste onderwijsvakbond van Nederland, de AOB pleit voor een investering van 3,6 miljard euro ten behoeve van salarissen in de hele onderwijssector. Maar het moet wel ergens vandaan komen. Ik zou niet graag in de schoenen willen staan van de ministers die moeten uitzoeken waar dat geld vandaan moet komen. Als we namelijk even uitzoomen en kijken naar het grotere geheel, dan zien waar die 3,6 miljard vandaan zou kunnen komen. En dat levert een flink aantal dilemma’s op. 

Ga je snijden in de zorg? Lijkt me niet. We hebben allemaal nog duidelijk het plaatje op ons netvlies van de plascontracten in een verzorgingstehuis in Hellevoetsluis. Moeten we zo met elkaar omgaan? Bezuinigingen dwingen zorginstellingen tot inhumaan handelen naar bejaarden toe. Dat wil het onderwijs toch niet op haar geweten hebben? En laten we niet vergeten dat het bejaardentehuis het voorland is voor de meesten van ons.

Misschien moeten we een beetje weghalen uit de sociale zekerheid. Of toch niet? Het aantal ww-uitkeringen staat volgens het UWV eind 2017 op 387.000!  Laat die mensen dan gaan werken. Ja, leuk gezegd vanaf jouw bureaustoel in de relatieve veiligheid van werk, maar het zal je maar overkomen. Weinig beroepen zijn bestand tegen de robotisering en automatisering. Maak je maar geen illusies. En als je de magische leeftijd van 50 bereikt hebt, dan ben je voor veel bedrijven geen interessante partij meer. Veel te duur en te eenzijdig in vaardigheden. De realiteit is schrijnend. Vraag maar aan al die mensen die in Rotterdam papiertjes moeten prikken als tegenprestatie voor hun uitkering. Dit doen ze echt niet voor de lol kan ik je verzekeren. Dan wíl je echt wel weer die arbeidsmarkt op.  

Buitenlandse zaken en internationale samenwerking, daar kan toch best een miljardje of drie vanaf? We moeten toch eerst de zaken in eigen land op orde hebben? Toch? Oh ja, die vluchtelingencrissis, hoe zat dat ook al weer? Nederland maakt internationaal afspraken met bijvoorbeeld Turkije en Griekenland en heel veel andere landen. Ten eerste om de grote stroom vluchtelingen op te vangen aan de Turkse en Griekse grenzen en ten tweede om de vluchtelingenstroom eerlijk over de Europese lidstaten te verdelen. Raad eens welke landen overspoeld zouden worden met vluchtelingen als die deals er niet waren…Juist. Op het gebied van terrorisme wordt ook intensief samengewerkt. We mogen in onze handjes knijpen dat er in Nederland nog niets gebeurd is, maar dat gaat niet vanzelf. Daarachter zit een internationaal apparaat dat inlichtingen uitwisselt en investeert in terrorismebestrijding. 

Infrastructuur en milieu dan? Iedereen die dagelijks in de auto zit op de A1 t/m 59 wil er juist een strook bij. En iedereen die dagelijks in het veevervoer van de NS zit wil er graag een extra treintje bij. 

Tja, die 3,6 miljard, waar zou ú die vandaan halen? Ik wil nogmaals benadrukken dat ik volledig achter de protestacties van mijn collega’s uit het po sta. Ik wil u vervolgens wel het dilemma voorleggen dat dit oplevert. Stelt u zich even voor dat u de baas van het land bent en de begrotingstaart mag aansnijden. Hoe zou u de taart verdelen?