Welcome to the Disinformation Age

Ed Coper (AUS) is auteur van het boek Facts and Other Lies: Welcome to the Disinformation Age. In dit boek beschrijft hij de geschiedenis van disinformatie. Hij neemt je vanuit het verleden mee naar het heden en de toekomst van disinformatie. 

Een docent heeft als taak leerlingen vakkennis bij te brengen, maar ook zeker om leerlingen kritisch te laten nadenken over de wereld om hen heen. Als nieuws uit de wereld leerlingen al bereikt gebeurt dat (naast de ouders) via TikTok, Insta en Snapchat. Uit jaarlijkse enquetes die ik uitzet onder leerlingen blijkt dat de meeste leerlingen zich niet capabel achten om echt van nepnieuws te onderscheiden. Ze hebben geen idee wat betrouwbare en onbetrouwbare nieuwsbronnen zijn en hoe ze facts kunnen checken op waarheid. Dit is op z’n zachtst gezegd een zorgelijke trend.

Ik nodigde Ed uit om te praten over zijn boek in de context van onderwijs. Wat is disinformatie? Hoe ga ik daarmee om en wat kan ik als docent of ouder doen om mijn leerlingen/kinderen meer informatievaardig te maken. Voor iedereen die leerlingen of kinderen voorbereidt op een bestaan in een wereld met een overload aan (dis)informatie is dit interview een aanrader. Ed Coper zet uitstekend uiteen voor welke informatie-uitdagingen we staan en hoe het onderwijs daarin een rol kan spelen.