Klassieke muziek in de klas op Helinium

Drake, Broederliefde, Adele, Nielson, Marco Borsato, Beyoncé, Jay-Z, Justin Bieber en Ali B; zomaar een greep uit de meest populaire artiesten onder jongeren in het middelbaar onderwijs. Wat minder bekend zijn Bach, Purcell, Telemann, Scarlatti en Haydn. Deze artiesten zijn niet meer in leven, maar hebben enorm bijgedragen aan de ontwikkeling van de muziek in het algemeen. Toch weten deze componisten zelden de interesse van jongeren te wekken. Dit heeft een aantal redenen: Klassieke muziek wordt niet ondersteunt door vette videoclips met halfnaakte mannen of vrouwen. Klassieke muziek moet het doen zonder de enorme PR-campagnes van Sony Music, VEVO, Spotify en Youtube. En klassieke muziek is niet zo opzwepend als de muziek van Armin van Buuren of DJ Hardwell. Je zal dan ook nooit een symfonie van Beethoven of Mozart horen op een dancefeest of op een schoolfeest. Toch luisteren jongeren meer naar klassieke muziek dan ze zelf weten. Denk daarbij aan het gebruik van klassieke muziek in films en reclames.

Om jongeren tóch kennis te laten maken met klassieke muziek en de instrumenten die daarbij horen brachten drie leden van het CUI orkest (spreek uit: kwie orkest) een bezoek aan SG Helinium. Zij brachten daar muziek van Telemann ten gehore en presenteerden hun instrumenten aan een 2de klas vmbo. Dit was een van de zeldzame momenten dat de leerlingen met klassieke instrumenten in aanraking kwamen en mochten bespelen. De praktijk laat zien dat er onder vmbo-leerlingen weinig animo is voor klassieke muziek en bijbehorende instrumenten.

IMG_9669

Voorafgaand aan het miniconcertje gaf Hans van der Wulp, gepensioneerd arts en gepassioneerd muziekliefhebber een presentatie over hoe geluid tot stand komt. Hij wist de leerlingen prima te boeien met verhalen over stembanden, je lichaam als klankkast en snaren op gitaren en violen. Hij heeft duidelijk ervaring als spreker en zorgt voor een goed tempo en de juiste interactie met de leerlingen. Na de presentatie mochten de leerlingen de verschillende instrumenten proberen. Hier werd door een aantal leerlingen dankbaar gebruik van gemaakt. Leerlingen waren verbaasd over hun eigen kunnen en gaven aan het einde van de les aan deze ervaring als leuk ervaren te hebben, hetzelfde gold ook voor de orkestleden. De leden van het CUI orkest hebben met deze presentaties als doel leerlingen kennis te laten maken met klassieke muziek en de instrumenten die daarbij horen. Dit doen zij op vrijwillige basis en in samenwerking met de gemeente Hellevoetsluis. Ze hopen op meer aanvragen van middelbare- én basisscholen.

Het was een eyeopener voor iedereen: de klas, de orkestleden en voor de docent muziek. Een onvergetelijke en rijke ervaring die iedere leerling een keer zou moeten meemaken. Wil je zien er horen wat er gebeurt als je drie klassieke musici voor een klas vmbo-leerlingen zet? Zoek op Youtube naar ‘klassieke muziek in de klas op Helinium’ en je komt er vanzelf. Lees je dit, woon je in de regio Voorne-Putten of Goeree-Overflakkee en denk je Dit wil ik ook voor mijn school, stuur dan een mailtje naar t.sprakel@helinium.nl dan wordt er zo snel mogelijk contact met u gezocht.